2010. gada 11. aug.

IFLA 2010 (3.turpinājums) - pirmā lielā diena


Autors: Silva Suhaņenkova

Šodien (10/08/2010) tā īsti gājām skatīties kāda „izskatās” IFLA un iflieši. Visu krāsu un vecumu bibliotekāri no visas pasaules. 5 gadu Bobcatsss konferences pieredze ļāva novērtēt organizāciju un vispārējo atmosfēru. Viss ir „pa nopietno” un vienlaikus rūpīgi pārdomāts. Reģistrējoties ātri vien tikām pie somas, kas pilna ar derīgiem un ne tik derīgiem informatīviem materiāliem.


Pēc reģistrācijas, nelielā un internacionālā 13 cilvēku kompānijā devāmies ekskursijā uz Falkenbergas pilsētas bibliotēku. Falkenberga ir Zviedrijas apmēriem neliela pilsētiņa ar aptuveni 40 000 iedzīvotāju. Tā atrodas Kategata jūras šauruma krastā, kas to ir padarījis par iemīļotu tūristu galamērķi sezonas laikā.


Pēc 40.min. brauciena vilcienā stacijā mūs sagaidīja vecākais bibliotekārs ar gaužām mīlīgu (un rozā..) uzrakstu „Library lovers” J Tā vietā, lai mūs taisnā ceļā vestu uz bibliotēku, tikām pacienāti ar kafiju un uzkodām, kas mums jau no sākta gala lika justies īpašiem un gaidītiem.


Bibliotēkā vispirms tikām iepazīstināti ar diviem, piecus gadus veciem bibliobusiem, no kuriem viens ir īpaši piemērots bērniem un cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Šie autobusi apkalpo visu Falkenbergas reģionu iekļaujot skolas un pēc izstrādāta grafika apbraukājot ciematus. Busiņā ir pašas pieprasītākās grāmatas, cilvēkiem ir iespēja arī iepriekš pasūtīt, ko tieši tie vēlētos saņemt. Kas ir interesanti- bibliotekārs vienlaikus arī autobusa šoferis, jo tas ļauj ietaupīt līdzekļus, bet kā atzina paši darbinieki- tieši tas ir forši!


Bibliotēkas vadītājs atzina, ka šis ieguldījums bibliobusos sevi ir pilnībā attaisnojis- bibliotēkas krājuma apgozījums ir palielinājies par 40%.


Falkenbergas bibliotēka ir izvietota divos stāvos. Telpas ir mājīgas un gaišas. Personāla darba telpās virmo radoša atmosfēra. Viena no darbiniecēm veido īpašas „informācijas somas” par dažādiem tematiem, piemēram par eksperimentiem, matemātiku, bērnu tiesībām utml., kas jebkuram interesentam dod iespēju paņemt uz mājām jau sagatavotu materiālu krājumu.


Tikām iepazīstināti ar divu bibliotekāru vadītu projektu, kas radīts, lai rosinātu sadarbību starp skolām un bibliotēkām. Galvenais mērķis- veicināt lasītprasmi un interesi par lasīšanu 6-11 gadu vecu bērnu vidū. Darbs notiek ar 12 lauku skoliņām, sadarbojoties ar vietējiem skolotajiem, iesaistot tos, iedrošinot turpināt viņu aizsākto darbu. Katra skola tiek apciemota apmēram 2 reizes semestrī, kad bērniem tiek prezentētas grāmatas, veicinātas diskusijas par izlasīto. Bērni projektu vidēji ir novērtējuši uz 9 (10 punktu skalā), daudzi atzina, ka šīs aktivitātes ir veicinājušas viņu vēlmi lasīt, savukārt skolotāji ir kļuvuši drošāki un cenšas turpināt bibliotekāru aizsākto darbu.


Falkenbergas bibliotēkai ir piecas filiālbibliotēkas, no kurām viena ir īpaša- tā ir bibliotēkas un jaunatnes atpūtas centra apvienojums, proti- pa dienu tā ir bibliotēka, vakarā plaukti tiek sabīdīti gar malām un jaunieši var spēlēt galda spēles, rīkot pasākumus utml. Ja pirms tam bibliotēka bija uz slēgšanas robežas, tad šobrīd, kā atzina bibliotekāri, ieguvēji ir visi. Bibliotēka jauniešiem kalpo kā iedvesmas avots, savukārt bibliotekāri mācās gan no jauniešiem, gan no darbiniekiem, kas ikdienā strādā ar šo grupu. Kā būtiskākais trūkums šādam risinājumam tika minēts tas, ka centra darbinieki ļoti bieži mainās, kā arī bibliotēkas mēbeles un datoru aprīkojums nolietojas daudz ātrāk.


Mums šī diena bija skaists notikums- daudz iespaidu un sākotnēji neplānotais brauciens izvērtās par ļoti interesantu dienas daļu. Pēc pusdienām (arī tās tika mums sagādātas) atgriezāmies Gēteborgā, lai atlikušo dienas daļu pavadītu iepazīstot pilsētu gan no augšas (panorāmas rata), gan izstaigājot kanālmalu, baudot pilsētas atmosfēru un aptverot, kur īsti esam nonākušas.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru