2011. gada 21. marts

Digitalizācijas projekts, jaunais speciālists darba tirgū

Autors: Viktorija Moskina

2010.gadā ar izcilību absolvēju Latvijas Universitātes bakalaura studiju programmu Bibliotēkzinātne un informācija. Pēc neilga laika sāku strādāt Latvijas Nacionālajā bibliotēka, Digitālās bibliotēkas nodaļā. Esmu [digitalizācijas] Projekta administratīvā asistente. Paralēli darbam studēju LU SZF Informācijas un bibliotēku studiju nodaļas maģistrantūrā.

V.Moskina prezentācijas laikā simpozijā Bobcatsss
Uzskatu, ka pirmais mēģinājums atrast kvalificēto darbu ir bijis ļoti veiksmīgs. Manuprāt, viens no panākumu cēloņiem – aktīva darbība studiju gados. Biju viena no iniciatorēm informācijas zinātnes emuāra Vēl viens blogs par informācijas sistēmām izveidē, pastāvīgi sekoju līdzi jaunajām tendencēm nozarē, apmeklēju, piedalījos un palīdzēju organizēt nozares pasākumus, piedalījos starptautiskajā bibliotekāru un informācijas speciālistu simpozijā BOBCATSSS. Kopš 2010.gada esmu Latvijas Bibliotekāru biedrības Jauno speciālistu sekcijas biedrs.

Darbs Digitālās bibliotēkas nodaļā ir tikai daļēji saistīts ar bibliotēkas darbības pārzināšanu. Jāspēj analizēt un izvērtēt liela apjoma daudzveidīga rakstura informāciju, jāprot izstrādāt projekta dokumentāciju, jāpiedalās un jāprotokolē dažādas darba sanāksmes. Darba vietas pozitīvie aspekti – iespēja iemācīties jaunas lietas, komunicēt ar interesantiem cilvēkiem un, kas ir netipiski mūsu nozarei, 50% kolēģu ir vīrieši.

Bakalaura studiju laikā un maģistru studiju sakumā iegūtas zināšanas ļoti noder ikdienas darbā. Elektroniskā izdevējdarbība ir palīdzējusi izkopt teksta dokumentu formatēšanas prasmes, Elektroniskā informācijas meklēšana – veidot rezultatīvos meklēšanas pieprasījumus, savienojumā ar Sabiedriskās attiecības bibliotēkās – atlasīt tiešsaistes publicitātes informāciju, kurā tiek atspoguļots LNB digitalizācijas projekts. Saskarsmes psiholoģija, Publiskā uzstāšanās, kuru pasniedza pazīstama politoloģe – Žaneta Ozoliņa, un Menedžments, kuru pasniedza Valsts kancelejas direktore [tagad eks-direktore] – Gunta Veismane, ir palīdzējuši pilnveidot komunikācijas un līderības prasmes. Informacionālās darbības normatīvā bāze – apgūt nozares tiesību pamatus, Internets, tīkla etiķete un tiesiskais regulējums – ieverot tiešsaistes komunikācijas kultūru, Tīmekļa sistēmu veidošana un pārvaldība – labāk izprast kolēģu ikdienas darbu īpatnības. Neskatoties uz to, ka profesionālā angļu valoda tika pasniegta tikai 2 semestrus, studiju nozare neļauj aizmirst šo svešvalodu, jo tai atbilst izteikums: „laba ziņa: ir daži mācību materiāli latviešu valodā, slikta ziņa: visi pārējie materiāli ir angļu valodā”. Patiesi nožēloju, ka neizvēlējos studiju kursu Projektu pārvaldība, kas tiešā veidā saistīts ar manu pašreizējo darbu un kuru pasniedz ļoti enerģiska un erudīta pasniedzēja – Sandra Cīrule.

Ne mirkli nenožēloju, ka iestājos Informācijas un bibliotēku studiju nodaļā. Manuprāt, būs grūti atrast otru tikpat daudzpusīgu studiju programmu.