2010. gada 9. jūn.

LNB būvlaukuma apmeklējums


Šī gada 4. jūnijā IBSN studentiem tika dota fantastiska iespēja studiju ietvaros apmeklēt LNB ēkas - Gaismas pils būvlaukumu, lai apskatītu kur atradīsies jaunā bibliotēka un cik raiti noris celtniecības darbi. Savos iespaidos un pārdomās ar Info tīģeri dalās BA 2. kursa studente Dace Dīriņa un MA 1. kursa students Artūrs Kokorēvičs.

Artūra stāsts:

Gaismas pils ekskursija bija ļoti intriģējošs notikums. Ar nepacietību gaidīju, kad pienāks ekskursijas apskates mirklis. LNB būvlaukuma apskates diena bija saulaina, bet mazliet vēsa vēja dēļ. LNB direktors ļoti centās detalizēti pastāstīt par būvniecības procesa gaitu un plānotajiem darbiem. Ļoti patika, ka pasniedzējs Andris Vilks ir ļoti komunikabls un pastāsta vienmēr interesantus pasaules pieredzes piemērus. Apskatot LNB būvniecības gaitu, rodas pārliecinoša ticība un cerība, ka Gaismas pils tiks noteikti uzcelta un ka mainīsies sabiedrības viedoklis tikai uz pozitīvo. Ļoti būtiski un svarīgi, lai Gaismas pili uzceļ 2012.g. 18.novembrī, jo 2014.gads būs Rīgai ļoti nozīmīgs gads valstij ar ļoti vērienīgiem kultūras pasākumiem par godu Eiropas kultūras galvaspilsētas aktualitātēm un kā arī laikam 2014. vai 2015.g. Latvija pirmo pusgadu būs Eiropas Savienības prezidentējošā valsts. Šī diena paliks ilgi atmiņā ar pozitīvām emocijām sagaidot LNB atklāšanas brīdi. kad Gaismas pils tiks pabeigta, tad būs jauki atcerēties, kā būvniecība noritēja. Projekts ir ļoti interesants, grūts, darbietilpīgs un prasa ļoti lielu atbildību un precizitāti no būvniekiem, kā arī, lai laikā tiktu ievēroti projektu darbības grafiku saskaņojot ar finansēm.

Daces stāsts:

Gaismas pils ir jaunā Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēka, kuras durvis vērt publikai plānots 2012. gada 18.novembrī. 4.jūnijs bija saulaina un īpaša diena, kad man bija lieliska iespēja apmeklēt šo neparasto un skaisto celtni, kura cerams pavisam drīz sāks priecēt cilvēkus ar piedāvātajām iespējām, piemēram, plašo krājuma sastāvu, kurā ietilps vērtīgas un noderīgas grāmatas.

Ierodoties būvē, mūs laipni sagaidīja, piereģistrēja mūs un pastāstīja būves drošības noteikumus, izsniedza drošības vestes un ķiveres. Ekskursijas gaitā varējām uzdot jautājumus un uzzināt daudz ko jaunu par Gaismas pili. Redzēt Gaismas pili nevis no ielas puses, bet gan no iekšpuses bija ļoti neparasti. Jutos kā izredzētā, kurai ir atļauts ielūkoties šīs burvīgās celtnes dvēselē. Ekskursija sniedza pozitīvas emocijas, kuras jūtu joprojām.
Staigājot pa būvi, sapratu, ka Gaismas pils celšana ir sarežģīts un atbildīgs process, kurā piedalās daudz profesionāli un gudri cilvēki, kuri pārzina savu darbības jomu. Liels darbs jau ir izdarīts, bet vēl priekšā ir ilgs un grūts darbs līdz Gaismas pils varēs spoži spīdēt cilvēku priekam. Daudz ko nosaka arī finansiālie līdzekļi, kurus valsts nesteidzas piešķirt būves pabeigšanai, taču šis iemesls nav un nebūs par šķērsli, lai bibliotēka netiktu pabeigta, jo kaut kad jau tā tiks pabeigta un atvērta un tad Gaismas pils kļūs par vēsturisku un vērtīgu kulturālu objektu.

Vislabāk man patīk Gaismas pils augšējie stāvi, no kuriem paveras skaists un neaizmirstams skats uz Rīgas panorāmu. Domāju, ka arī šī iemesla dēļ cilvēki apmeklēs Gaismas pili, lai varētu palūkoties jaukajā ainavā. Man ļoti patika šī ekskursija, jo visi sastaptie cilvēki bija laipni un atsaucīgi. Jāsaka liels paldies Andrim Vilkam par lielisko iespēju apmeklēt Gaismas pili, kura nākotnē kļūs par ļoti apmeklētu un mīlētu vietu, jo tā būs gan kā kultūras, gan kā zināšanu, gan kā sociāla vieta, uz kuru cilvēki nāks, lai izbaudītu Gaismas pils piedāvātās iespējas.