2011. gada 14. marts

Jauno speciālistu sekcijas darbības virzieni

Autors: Dace Ūdre, LBB Jauno speciālistu sekcijas vadītāja

Jauno speciālistu sekcija Latvijas Bibliotekāru biedrības paspārnē tika izveidota 2009. gada aprīlī, kad neliela grupa studentu nolēma apvienot savus spēkus, lai veicinātu jauno speciālistu kustības atpazīstamību kā Latvijā, tā ārzemēs. Šāda veida iniciatīvas ir novērojamas arī citās Eiropas valstīs, kā Somija, Zviedrija, Dānija un Vācija.

Pēdējā laikā esam saņēmuši atkārtotu jautājumu, ar ko tad īsti Jauno speciālistu sekcija nodarbojas, kādi ir tās darbības mērķi un uzdevumi. Atbilde ir gluži vienkārša – līdzīgi kā IFLA Jauno profesionāļu īpašā interešu grupa (dibināta 2004. gadā kā IFLA Jauno profesionāļu diskusiju grupa), mēs pārstāvam bibliotēkzinātnes un informācijas zinātnes studentu un jauno bibliotēku informācijas speciālistu intereses.

Pašlaik sekcijā darbojas 12 biedri – Eva Ausēja, Margarita Dankova, Ella Juhņeviča, Linda Krūmiņa, Sanita Malēja, Viktorija Moskina, Gunita Mozuļčika, Aija Putniņa, Ilze Rozentāle, Silva Suhaņenkova, Dace Ūdre un Madara Vīlipa. Studentu vidū esam atpazīstami saistībā ar ikgadējo starptautisko studentu un nozares speciālistu simpoziju BOBCATSSS, kurā Informācijās un bibliotēku studijas nodaļas studenti piedalās kopš 2000. gada. Līdz šim sekcijas biedri ir iesaistījušies tādās aktivitātēs kā:
· dalība jaunās „Informācijas pārvaldības” studiju programmas izveides diskusiju grupā;
· topošo un esošo studentu informēšana un konsultēšana par studiju iespējām, tai skaitā par starptautisko studiju apmaiņas programmu ERASMUS;
· jauno speciālistu informēšana par profesionālās darbības iespējām Eiropas līmenī;
· studentu dalības organizēšana starptautiskajā simpozijā BOBCATSSS;
· dalība neformālās konferences BibCamp-4 organizēšanā;
· praktiska palīdzība konkursa „Pasaule t@vā bibliotēkā” īstenošanā un noslēguma pasākuma sarīkošanā;
· sadarbība ar IFLA Jauno profesionāļu īpašā interešu grupu, piemēram, dalība īpašās interešu grupas semināra organizēšanā BOBCATSSS 2011 ietvaros un prezentāciju pieteikumu izvērtēšana 2011. gada IFLA Pasaules bibliotēku un informācijas kongresa īpašās interešu grupas sesijas vajadzībām;
· dalība pieredzes apmaiņas projektā Ziemeļu-Baltijas valstu mobilitātes programmas ietvaros;
· dalība 2010. gada IFLA Pasaules bibliotēku un informācijas kongresā;
· nozares speciālistu dalības organizēšana „Velotūrē par bibliotēkām”, kuras ietvaros 100 bibliotekāri un bibliotēku mīļi 2011. gada maijā/jūnijā 10 dienu laikā veiks 650 km garu distanci no Kopenhāgenas līdz Berlīnei.

Katra sekcijas biedra pienākums ir savu iespēju robežās aktīvi iesaistīties sekcijas darbā, būt radošam un uzņemties iniciatīvu dažādu projektu plānošanā un realizēšanā. No jaunajiem sekcijas biedriem sagaidām ieinteresētību un gatavību aktīvi iesaistīties sekcijas darbā, īstenot savas idejas un ieceres, piedalīties kā Latvijas, tā starptautiskos projektos un veicināt jauno speciālistu kustības atpazīstamību bibliotekārajā vidē.

Sekcijas aktivitātēm var sekot līdzi mikroblogošanās platformā Twitter, kā arī emuāru platformā Wordpress.
E-pasts kontaktiem: lbb.jss@gmail.com