2012. gada 28. apr.

Polijas lektora vieslekcijas


Aicinām piedalīties vieslekcijās
par bibliotēkzinātni, bibliotēkāro ētiku un nacionālo minoritāšu bibliotēkām Polijā

LPP/ERASMUS pasniedzēju apmaiņas programmas ietvaros Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Informācijas un bibliotēku studiju nodaļā ar lekcijām viesojas Dr. Zdzislavs Gebolis (Dr.Zdzisław Gębołyś) no Silēzijas Universitātes Katovicē (Polija) (http://english.us.edu.pl/).

Atbilstoši viņa pētniecības interesēm un docētajiem kursiem, Dr. Zdislavs Gebolis piedāvā trīs lekciju tematus: bibliotēkzinātne Polijā, bibliotekārā ētika, nacionālo minoritāšu bibliotēkas Polijā.

8.maijā (106.auditorija)
12.30 – 14.00 – Bibliotēkzinātne Polijā šodien
Šajā lekcijā tiks sniegts ieskats  par lasīšanas tradīcijām Polijā, Polijas galvenajiem bibliotēku tipiem, bibliotekāro izglītību un profesijas prestižu, bibliotēku arhitektūru, automatizāciju un digitalizāciju.  
14.20 – 15.50 – Bibliotekārā ētika
Lekcijā tiks raksturoti dažādi ar informācijas izmantošanas un bibliotēku darbu saistīti ētikas aspekti – brīva piekļuve informācijas resursiem un  autortiesības, informācijas pakalpojumu ticamība un konfidencialitāte, cenzūra u.c. profesionālās ētikas jautājumi.

9.maijā (106.auditorija)
10.30 – 12.00 – Nacionālo minoritāšu bibliotēkas Polijā
Lekcijā tiks raksturotas vācu minoritātes bibliotēkas Polijā gan pirms, gan pēc Otrā Pasaules kara kontekstā ar izglītību, grāmatizdošanu un vācu minoritātes kultūras dzīvi Polijā.

Laipni aicināti visi interesenti!

2012. gada 23. apr.

Pasākumi Bibliotēku nedēļas ietvaros


No 23.līdz 28.aprīlim Latvijā norit nu jau tradicionālā Bibliotēku nedēļa. Tās ietvaros arī Sociālo zinātņu fakultātē notiks vairāki pasākumi.

25.aprīlī būs iespēja uzzināt, kāpēc 21.gadsimtā ir vērts kļūt par informācijas speciālistu. Savu viedokli paudīs vieslektors no Lielbritānijas Neds Poters (Ned Potter) lekcijā „Laiks bibliotēkām un bibliotekāriem!”, un pēc lekcijas sekos diskusija, kurā par šiem jautājumiem diskutēs gan vieslektors, gan Informācijas un bibliotēku studiju nodaļas studiju programmu absolventi.

Pasākuma programma

14:30-15:00

Iepazīšanās ar SZF Informācijas un bibliotēku studiju nodaļu, tās piedāvājumu, iespējām studēt un veidot karjeru kā informācijas un bibliotēkzinātnes profesionālim (vidusskolēniem).
15:00-16:00

„Laiks bibliotēkām un bibliotekāriem!” – Jorkas Universitātes bibliotekāra Neda Pottera prezentācija par arvien pieaugošo bibliotekāra kā informācijas speciālista nozīmi, kļūstot par lietotāju ceļvedi strauji mainīgajā un dinamiskajā informācijas telpā gan satura, gan tehnoloģiju, gan pieejamības ziņā. Prezentācija notiks angļu valodā.
16:00-17:00

„Kāpēc kļūt par informācijas profesionāli un izvēlēties darbu bibliotēkā?” – jautājumu-atbilžu sesija, kurā savā pieredzē ar klātesošajiem dalīsies gan viesis no Lielbritānijas, gan fakultātes absolventi – šodien nozīmīgi nozares pārstāvji:
- Kristīne Pabērza, „Trešais tēva dēls” ietekmes novērtēšanas speciāliste (v/a „Kultūras informācijas sistēmas”),
- Uldis Zariņš, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Digitālās bibliotēkas nodaļas vadītājs,
- Jānis Kreicbergs, LU SZF bibliotēkas vadītājs.


Šis pasākums notiks Jesaja Berlina auditorijā. To organizē SZF Informācijas un bibliotēku studiju nodaļa sadarbībā ar publisko bibliotēku attīstības projektu „Trešais tēva dēls”.

25.aprīlī plkst. 17.00 Jesaja Berlina auditorijā notiks arī Informācijas un bibliotēku studiju nodaļas elektroniskā rakstu krājuma „Informācija un sabiedrība” otrā numura atvēršana.

Turpinājumizdevuma „Informācija un sabiedrība: Informācijas un bibliotēku studiju nodaļas raksti” otrajam numuram ir divas daļas.

Pirmajā daļā „Nacionālā identitāte digitālā vidē” ir iekļauti raksti, kuros analizēti valsts pētījumu programmas „Nacionālā identitāte (valoda, Latvijas vēsture, kultūra un cilvēkdrošība)” projektā „Nacionālā identitāte un komunikācija” apakšprojektā „Nacionālā identitāte digitālā vidē” veikto pētījumu rezultāti.

Otrajā daļā „Bibliotēku darba aspekti” ir raksti, kuru autori ir Latvijas Universitātes bibliotēkas darbinieki. Rakstos analizēti pētījumu rezultāti vairākās ar bibliotēkas darbu saistītās jomās: 1) bibliotēkas pakalpojumi, to transformācija ‘Tīmekļa 2.0’ tehnoloģiju ietekmē; 2)bibliotēkas tēls, tā uztvere sabiedrībā, bibliotēkas identitātes izpratne un publicitātes darbs; 3) bibliotēkas krājums, tā veidošanas politika un atbalsts akadēmiskajam procesam Latvijas Universitātē; 4) bibliotēkas personāla attīstības politika, personāla novērtēšanas metodes un to piemērošana bibliotēkas darbā.

Ar rakstu krājumu ir iespēja iepazīties šeit!


26.aprīlī plkst. 16.00 notiks diskusija "Latviskā e-satura attīstīšanas un pieejamības potenciāls izdevēju, bibliotēku un e-satura lietotāju skatījumā".

Diskusijā tiks apspriesti jautājumi par latviskā e-satura pieejamību, izmantojot mūsdienu informācijas un komunikācijas tehnoloģijas – viedtālruņus, planšetdatorus, e-grāmatu lasāmierīces.

Diskusijas dalībnieku vidū būs izdevniecību un bibliotēku pārstāvji, Ideju Foruma e-bibliotēkas veidotāji, tehnoloģiju blogeri, e-grāmatu lasāmierīču lietotāji, grāmatzinātnieks Informācijas un bibliotēku studiju nodaļas profesors Viesturs Zanders un bijušais Amazon darbinieks un bibliotekārs Kristofers Rībers. Diskusiju vadīs docents Ivars Ījabs.

Diskusija notiks LU Sociālo zinātņu fakultātes Berlina auditorijā.

Diskusija būs vērojama tiešraidē un ierakstā. Tiešraides vērotāji varēs uzdot jautājumus un izteikt komentārus Twitter diskusijā (#esaturs), kura tiks attēlota uz lielā ekrāna.

Laipni aicināti visi interesenti!