2010. gada 21. apr.

Tiešsaistes diskusija par digitalizāciju

Šobrīd sekojam līdzi tiešsaistes diskusijai par Latvijas Nacionālās bibliotēkas finansētu projektu "Digitālās bibiotēkas izveide - 2.kārta" par grāmatu un periodikas izdevumu dgitalizāciju Latvijas un Eiropas aktualitāšu kontekstā, par autortiesībām un digitālās bibliotēkas nākotni, ko var vērot tiešraidē tīmekļa vietnēs www.esmaja.lv , www.lnb.lv un www.apollo.lv.


Diskusijā piedalāsLatvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks, Nacionālās digitālās bibliotēkas "Letonica" vadītājs Uldis Zariņš, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs Juris Dambis, Lattelecom BPO izpilddirektore Ilze Zoltnere, Latvijas Universitātes sociālo zinātņu fakultātes lektore, komunikācijas zinātnes doktorante, žurnāla „Lilit” redaktore Lolita Stašāne un Rīgas Humanitārās ģimnāzijas 12. klases skolnieks Andris Šuvajevs. Diskusijas moderators - Ansis Bogustovs.


Pievienojies!

2010. gada 19. apr.

Sveicieni no Kopenhāgenas

Informācijas un bibliotēku nodaļas studenti ļoti labprāt izmanto programmas ERASMUS piedāvātās iespējas kādu no studiju semestriem aizvadīt studējot viesaugstskolās un labprāt dalās savā pieredzē. Skat, ko saņēmu savā pastkastītē no studentes Karīnas Ševicas:

Esmu SZF Informācijas un bibliotēkzināntes nodaļas 2. kursa studente. Šobrīd, Erasmus apmaiņas programmas ietvaros, atrodos Dānijā, Kopenhāgenā un studēju Royal School of Library and Information Science.

Pirmais lielais pārsteigums bija, kad Dānijas koordinatori nebija pamanījuši, ka esmu tikai bakalaura studente. Tā kā universitāte vairāk nepiedāvā bakalauru studiju programmu angļu valodā, šobrīd mācos kopā ar maģistra studentiem, tādēļ mans stāsts būs vairāk tieši par maģistra studiju sistēmu. Šeit apgūstu divus lielus moduļus, kas kopā ir līdzvērtīgi 20 kredītpunktiem Latvijā. Tie ir Interaction Design un Knowledge Organisation. Mācos kopā ar vēl 20 studentiem gan no Ziemeļamerikas un Āzijas, gan no Ziemeļeiropas un Dienvideiropas. Tā ir lieliska iespēja iepazīt dažādu tautu kultūru ar atšķirīgu skatījumu uz informācijas zinātni. Mācību stils, salīdzinot ar studijām Latvijas Universitātē, ir samērā brīvs. Lekcijas notiek 3 reizes nedēļā un pastāv brīvais apmeklējums. Tas nozīmē, ka lekciju apmeklējums nav obligāts, bet ieteicams un vēlams, kas liek studentiem būt daudz patstāvīgākiem. Atšķirībā no līdzšinējām studijām Latvijā, mazāks uzsvars tiek likts uz pārbaudes formām studiju gaitā. Studiju semestri beidzot, ir jākārto eksāmeni. Lai tos nokārtotu, jāraksta projekts katrā priekšmetā un jāaizstāv līdzīgi kā kursa darbs, kā arī jāliek mutiskais eksāmens. Lai sagatavotos lekcijām, ir jālasa liels apjoms ar zinātnisko literatūru. Pasniedzēji ir ļoti atvērti, gatavi palīdzēt un var just, ka viņiem rūp savi studenti. Studenti droši var uzrunāt pasniedzēju vārdā vai uz „Tu”, kas man sākumā likās ļoti nepierasti.

Lai gan mācības ir diezgan nopietnas, atliek laika arī apskatīt pilsētu un iepazīt dāņu kultūru. Kopenhāgenas centrs mazliet līdzinās Vecrīgai ar šaurām ieliņām un košām, krāsainām ēkām. Tā kā Kopenhāgena atrodas uz salas, tad pilsētā ir ļoti daudz mazi kanāliņi, pa kuriem kursē tūristu laivas, jahtas un mazās kanoe laiviņas.
(Attēlā: Karīna vienā no savām mīļākajām vietām Kopenhāgenā)

Dāņi ir ļoti pretimnākoši, mazliet atturīgi un laipni. Ļoti tipiski Dānijā ir riteņi, brīžiem pat šķiet, ka riteņbraucēji uz ielām ir daudz vairāk nekā automašīnu. Kopenhāgena ir ļoti līdzena un piemērota riteņbraukšanai, tādēļ dāņi no saviem braucamajiem negrib šķirties pat ziemā un droši minas arī cauri kupenām. Dzīvot Dānijā ir ļoti ērti arī tāpēc, ka dāņiem ir ļoti labas angļu valodas zināšanas un viņi labprāt ārzemniekiem atbildēs angliski. Arī televīzija ir angļu valodā ar dāņu subtitriem. Īpaša diena nedēļa ir svētdiena, ko dāņi cenšas veltīt atpūtai un ģimenei. Grūti atrast kādu veikalu vai iestādi, kas svētdienās būtu atvērts, ja neskaita tūristu kafejnīciņas pilsētas centrā.

Vienīgais mīnuss dzīvei Dānijā ir dārdzība, jo Kopenhāgena ir otrā dārgākā pilsēta aiz Oslo, toties sociālā ziņā ļoti attīstīta valsts. Svarīgi atzīmēt, ka Dānija saviem iedzīvotājiem ir spējīga piedāvāt bezmaksas izglītības sistēmu.

Nobeigumā droši varu teikt, ka studijas Dānijā ir viena no manas dzīves lielākajām iespējām un ir sniegusi man ļoti daudz iespaidus un paplašinājusi manu redzesloku gan mācībās, gan dzīvē vispār. Gribu silti ieteikt arī citiem studentiem nebaidīties un izmantot šo iespēju. Šobrīd Dānijā ir iestājies pavasaris, zied ķirši un narcises, tādēļ sūtu jums siltus, pavasarīgus sveicienus no vējainās Kopenhāgenas!