2011. gada 11. okt.

Studijas SZF no studentes skata punkta


© Elīna Sniedze, 2011, speciāli LBB JSS
Pagājis gads kopš pirmo reiz spēru kāju Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes (SZF) telpās, nezinot, kas īsti mani sagaida Informācijas pārvaldības studijās. Biju uztraukusies un nobijusies, cerēju, ka dienas beigās atradīšu, kā tikt uz mājām, jo tikko sāku dzīvot Rīgā. Pāris reižu sanāca apmaldīties, bet kaut kādā veidā, pat nemanot kā, šoreiz es iejuku pūlī, nodevos jaukajām Pirmsaristoteļa (topošo studentu kopā sanākšana pirms ikgadējā studentu pasākuma Aristotelis) aktivitātēm un sāku iepazīt, kādi būs turpmākie trīs gadi.

LU SZF karogs, foto no LU SZF foto galerijas "Pirmsaristotelis 2010"
Pasniedzēji uzreiz likās ļoti laipni, visi saprotoši, jo viņiem mēs nebijām pirmie. Uzdotos mājasdarbus sākotnēji nemācēju izpildīt, jo nezināju standartus, kādus vēlas attiecīgie pasniedzēji. Juka arī daudzie kabinetu numuri, dīvainie svešvārdi – metodiķe, dekanāts, pasniedzēji, lektori nevis skolotāji. Lekciju sarakstā lasīju kursu nosaukumus, tie bija daudz savādāki nekā skolā ierastie mācību stundu nosaukumi, un tad es sapratu – esmu uzsākusi studijas. Esmu īsta studente un esmu tikusi vienā no labākajām universitātēm Latvijā. Mani pārņēma lepnums, sapratu, ka es dzīvē spēšu sasniegt visu, ko vēlos – un šis ir solis augšup.
Pa šo laiku pilsētu pārzinu gana labi. Šajās mājīgajās un krāsainajās fakultātes telpās nu jau jūtos kā mājās. Ir piederības sajūta. Patīkami ieiet LU centrālajā ēkā un saprast, ka esi arī daļa no tās. Esmu sapratusi, ka neko nenožēloju. Reizēm šķiet, ka varbūt vajadzēja izvēlēties citu studiju nozari, bet izvērtējot, es tomēr izvēlos palikt, jo darba iespējas šajā nozarē ir lielas. Tās nav tikai bibliotēkas, tie ir arī muzeji, arhīvi, informācijas centri, kuros ir nepieciešami zinoši informācijas speciālisti, kā arī gandrīz jebkurā uzņēmumā ir nepieciešams cilvēks, kas sniedz informāciju klientiem. Es ieteiktu studēt informācijas pārvaldību tiem, kas nav izlēmuši, ko vēlas, jo mēs tiekam apmācīti ļoti vispusīgi, ir studiju kursi vides zinātnēs, grāmatniecībā, IT, grāmatvedības un lietvedības nozarēs.
Pašlaik nedaudz darbojos arī SZF Studējošo pašpārvaldē kā aktīviste. Man jau no pirmās dienas bija vēlme piedalīties un palīdzēt, sajusties vēl kādā mērā piederīgai savai fakultātei, taču var teikt, ka nobijos. Šķita, ka viņi visi tur jau pazīstami, visi jau draugi, es būšu kā baltā avs. Bet nesen aizgāju uz sēdi un mani tur uzņēma ļoti laipni, tāpēc arī citiem vēlos pateikt, ka nav jākautrējas, bet jāiet ciemos un jāsaka, ka vēlies palīdzēt.
Esmu tikko pievienojusies LBB Jauno speciālistu sekcijai un šis ir mans pirmais raksts, patīkami, ka šeit var gūt iedvesmu rakstīšanai, motivāciju studēšanai un pieredzi bibliotēkzinātnes nozarē. Dalība tajā ir kā sava veida prakse.
Uzsākot otro studiju gadu, vēlos citiem studentiem un topošajiem studentiem teikt – uzdrīkstieties riskēt un doties reizēm arī nezināmā virzienā! Tas ir tā vērts.