2010. gada 7. maijs

Brauciens uz Kuldīgu

Informācijas un bibliotēku studiju nodaļa šajā pavasarī ir uzsākusi plašu studiju popularizēšanas kampaņu. Visu pavasari nodaļas studenti kopā ar pasniedzējiem dodas izbraukumos pa Latvijas pilsētu bibliotēkām un skolām ar mērķi lauzt stereotipus par bibliotekāra profesiju un parādīt informācijas nozīmi cilvēka dzīvē arī jaunajai paaudzei – skolēniem. 

Te pirmā kursa studentes Lienas Balodes stāsts par Kuldīgas braucienu:

Kādā patīkamā un dzestrā rītā divu studentu un pasniedzēju sastāvā dodamies uz Kuldīgu. Jāsaka, ka rīts ir agrs. Pie Kuldīgas bibliotēkas esam jau pirms 10.00, lai pagūtu sagatavoties pirms skolēnu atnākšanas. Mūs sagaida bibliotēkas direktore Laima, kas laipni izrāda telpas. Kuldīgas bibliotēka atrodas vecās bērnudārza telpās, taču viņiem kopīgie spēkiem ir izdevies tās pārvērst par mājīgām, siltām un aicinošām. Mūsu prezentācijām lasītava ir sagatavota un aprīkota ar septiņiem portatīvajiem datoriem skolēnu ērtībai. Veicot sagatavošanās darbus, uz 11. 00 jau esam gatavi sagaidīt skolēnu komandas. Mums par brīnumu, stiprā dzimuma pārstāvji ir vairākumā. Telpa pilna – septiņas piecus cilvēku komandas ar mirdzošām, taču izmisušām acīm. Viņi nezin, ko gaidīt.

Prezentāciju atklāj Andis, parādot studentu skatījumu uz bibliotēkzinātnes un informācijas studijām. Spilgtākie iespaidi? Bibliotekāri nav zebras, kas pazūd pūlī. Tālāk turpina pasniedzēja Baiba Holma, kas iepazīstina ar studiju procesu un noteikumiem, paskaidrojot arī topošajiem studentiem iestāšanās procesu universitātē.
Prezentācijas kulminācija ir Informācijas tīģeru stafete. Katra komanda saņem savu uzdevumu lapu un, izpildot visdažādākos uzdevumus, skolēniem ir iespēja iepazīties ar daļu no bibliotekāra un informācijas speciālista ikdienas darbiņiem. Iesildoties katrs var iemēģināt roku Twitter mikroblogošanas sistēmā, daloties ar saviem iespaidiem un stereotipiem par bibliotekāra profesiju. Starp citu, ar šiem ierakstiem var iepazīties ikviens interesents augstākminētajā portālā. Stafetes laikā skolēniem ir iespēja iegūt vērtīgas zināšanas savām turpmākajām akadēmiskajām gaitām – viņi iepazīstas ar nacionālā kopkataloga lietošanu, saprast, kas ir mistiskais ISBN numurs, iemācīties meklēt informāciju savas vietējās bibliotēkas mājas lapā un uzzināt šo to par novadpētniecību. Lai vai kā, ar šiem uzdevumiem skolēni tiek galā ātrāk, nekā ar grāmatu salikšanu alfabētiskā secībā, par brīnumu mums.
Kopumā stafete ilgst aptuveni stundu un galu galā, pēc godīgas punktu skaitīšanas, par uzvarētājiem Kuldīgā tika atzīta Balti –Zilo tīģeru komanda.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru